Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

„Polscy Olimpijczycy” inspiracją dla młodych cukierników. Uczniowie z Podkarpacia rywalizowali o tytuł najlepszego w tym zawodzie [ZDJĘCIA]

Ewa Gorczyca
Ewa Gorczyca
W Krośnie odbył się Turniej o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Była to już 19. edycja konkursu, w którym uczestnicy walczą o prawo reprezentowania regionu w ogólnopolskim finale we Wrocławiu.

Zgodnie z wieloletnią już tradycją gospodarzem turnieju był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie. Udział wzięła dziesiątka najzdolniejszych uczniów ze szkół kształcących w zawodzie cukiernika: Magdalena Lik, Alicja Gruga, Emilia Zawierucha, Amelia Cieśla, Kamila Depciuch, Wiktoria Kojder, Julia Jaskot, Natalia Sokołowska, Nikola Chęć i Amelia Kubacka.

Dziewczyny reprezentowały:

  • Zespół Szkół Nr 4 w Dębicy
  • Branżową Szkołę I stopnia w Dębicy – ZDZ w Rzeszowie
  • Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu
  • Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
  • Zespół Szkół w Brzozowie
  • ZSP nr 2 w Krośnie

Uczestniczki najpierw rozwiązywały test, przysłany przez komitet główny turnieju we Wrocławiu. Potem przeniosły się na wyznaczone stanowiska w szkolnej pracowni cukierniczej.

Tam czekały na nie zadania praktyczne, na wykonanie których miały pięć godzin. W tym czasie miały powstać tort, sześć porcji deserów i sześć figurek z marcepana lub spożywczej masy plastycznej. W tym roku tematem, do którego nawiązywały tworzone słodkości byli „Polscy Olimpijczycy”. Inspiracją dla młodych cukierniczek były takie dyscypliny jak skoki narciarskie, kajakarstwo górskie, piłka nożna, pływanie a nawet boks.

Konkurs to okazja, by uczniowie sprawdzili swoje umiejętności, ale też pokazali jakie efekty przynosi współpraca z mistrzami zawodu.

ZSP nr 2 w Krośnie, który był gospodarzem wojewódzkiego etapu, już od wielu lat kształci uczniów w zawodzie cukiernik. Jak zauważa dyrektor Bogdan Skotnicki, zainteresowanie młodych ludzi tą specjalnością rośnie.

- W tym roku mieliśmy sytuację szczególną, bo udało się "zrekrutować" całą klasę w zawodzie cukiernik. To kształcenie odbywa się przy bardzo dużym udziale pracodawców. Dzięki właścicielom cukierni uczniowie mogą odbywać praktyczną naukę zawodu. Przez trzy dni są w szkole, a przez dwa szkolą się pod okiem instruktorów posiadających odpowiednie kwalifikacje. Z jednej strony mają okazję przekonać się, czy dobrze wybrali zawód, z drugiej – dać się poznać przyszłym pracodawcom - mówi dyrektor.

To właśnie uczennica ZSP nr 2, Amelia Kubacka (której opiekunem była Alicja Kus), wygrała tegoroczny konkurs.

- Przyznam, że rywalizacja w turnieju wiązała się z dużym wyzwaniem. Był stres, bo obawiałam się, czy zdążę w określonym czasie wykonać wszystkie zadania. Pracochłonna była przede wszystkim dekoracja tortu. W domu często przygotowuję różne słodkości, ale zwykle są to drobne ciasteczka - mówi nastolatka.

II miejsce przypadło Kamili Depciuch (ZSSiB w Jarosławiu). III zajęła Nikola Chęć (ZSB w Brzozowie).

W tym roku, jak podkreślała komisja oceniająca prace, poziom turnieju był szczególnie wysoki. Szansę na wyjazd na finał turnieju do Wrocławia ma nie tylko zwycięska trójka. Kwalifikację zdobyła także Magdalena Lik z ZS nr 4 w Dębicy, która zajęła IV miejsce.

Dzięki dużemu wsparciu sponsorów, wszyscy uczestnicy turnieju dostali nagrody. Były też puchary dla zwycięskich szkół i dyplomy dla opiekunów.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krosno.naszemiasto.pl Nasze Miasto