Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kroję marchewki i mieszam z przyprawami. Taki sposób na frytki potrafi zaskoczyć. Wypróbuj przepis na fit przekąskę

Redakcja
Domowe frytki z marchewki to pyszna przekąska do obiadu.
Domowe frytki z marchewki to pyszna przekąska do obiadu. Getty Images/PeteerS/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na frytki, ale smak tych z ziemniaków już ci spowszedniał? Mam pomysł na pyszne i chrupiące frytki marchewkowe. Ponadto pieczona marchewka staje się słodka i aromatyczna dzięki użytym suszonym ziołom. Poznaj przepis na pyszne i tanie frytki z marchewki.

W skrócie

Chrupiące frytki z marchewki to pyszny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska do np.: sosu czosnkowego To ciekawy sposób na urozmaicenie codziennego menu, a także okazja do „odchudzenia” dobrze znanych frytek z patelni. Domowe frytki marchewkowe można także zrobić we frytkownicy beztłuszczowej (airfryer) w podobny sposób jak te z ziemniaków. W obu wersjach frytki z marchewki będą mniej kaloryczne niż te smażone na głębokim tłuszczu. Wypróbuj prosty przepis na frytki z ziemniaków.

Frytki z marchewki – prosty przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg marchewek,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić frytki z marchewek?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawiłam do rozgrzania do 200° Celsjusza bez termoobiegu, z opcją grzania góra-dół.
  2. Marchewki dokładnie umyłam, odkroiłam końcówki i obrałam ze skórki.
  3. Warzywo pokrój w słupki tak jak klasyczne frytki z ziemniaków.
  4. Tak pokrojone marchewki na frytki wrzuciłam do miski i wymieszałam z olejem i przyprawami.
  5. Następnie frytki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Frytki z marchewki rozłożyłam równomiernie na blaszce i piekłam przez około 30 minut do całkowitego zarumienienia.
  7. Po upieczeniu frytki z marchewki warto posypać posiekaną natką pietruszki, startym parmezanem lub listkami bazylii.

Jak zrobić chrupiące frytki z marchewki?

Gdy zależy wam na chrupiących frytkach marchewkowych, to możecie przygotować je z użyciem panierki. Po wymieszaniu z ziołami i oliwą można je obtoczyć w rozmieszanym jajku i 100 g bułki tartej, a następnie upiec w piekarniku. Co więcej, frytki z marchewki są bardziej chrupiące, gdy lekko wystygną.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pyszne frytki każdego dnia

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kroję marchewki i mieszam z przyprawami. Taki sposób na frytki potrafi zaskoczyć. Wypróbuj przepis na fit przekąskę - Strona Kuchni

Wróć na krosno.naszemiasto.pl Nasze Miasto