W polskiej tradycji Wigilia Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzy się z karpiem, który pełni rolę niekwestionowanego bohatera świątecznego stołu. Niektórzy zaczęli jednak z niego rezygnować, często ze względu na mulisty posmak, dużą ościstość oraz aspekty ekologiczne
Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym Polacy chętniej sięgają po ryby. Symbolem bożonarodzeniowej tradycji jest karp. Oprócz karpia, Polacy chętnie jedzą w święta również inne ryby, takie jak śledzie, dorsz, łosoś czy halibut.
Jak twierdzi szef kuchni z Rzeszowa Kamil Tłuczek powoli odchodzimy od karpia.
- Uważam że możemy znaleźć wiele innych smaczniejszych i łatwiejszych w przygotowaniu ryb- dodaje.
Wśród mieszkańców Rzeszowa zdania są podzielone, zobaczcie materiał wideo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!