Autorka projektu to dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. W grupie badawczej brali udział nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności krośnieńskiej uczelni oraz naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Nagrodzony brązowym medalem wynalazek dotyczył wypieku biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych. Innowacyjny projekt otrzymał ponad 180 tys. złotych dofinansowania w ramach programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji.
Powstał w odpowiedzi na coraz powszechniej występującą nietolerancję glutenu i laktozy, wymuszającą u wielu osób rezygnację z produktów z zawierających te składniki. Chodziło o opracowanie innowacyjnej receptury produktu, który dedykowanego nie tylko osobom z chorobami metabolicznymi, ale także tym, którzy są zainteresowane bezpiecznym i zdrowym żywieniem.
Zespół pod kierownictwem Barbary Krochmal-Marczak podjął próbę wypieku biszkoptów z mąk bezglutenowych, czyli z mąki z prosa, ziemniaczanej, ciecierzycy i mąki ryżowej. Dodatkami do podstawowej receptury były mąka batatowa i ekstrakty z naturalnych surowców roślinnych.
Biszkopty, których recepturę opracowali naukowcy z Krosna i Rzeszowa nie zawierały sacharozy: została zastąpiona naturalnymi związkami cukrowymi o niskim indeksie glikemicznym. Mają za to więcej błonnika i białka w porównaniu do biszkoptów bezglutenowych obecnych na rynku żywnościowym.
Prof. Barbara Krochmal-Marczak odebrała wyróżnienie zdobyte podczas targów INTARG 2023 w siedzibie PCI ProtoLab od wicemarszałek województwa podkarpackiego Ewy Draus i Jacka Kubraka, prezesa zarządu PCI.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?