Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść ananasa? Te właściwości owocu cię zaskoczą. Jest nie tylko pyszny, ale też pomaga przy różnych problemach zdrowotnych

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Sezon na ananasy jest właśnie w pełni, możemy więc kupić najtańsze i najlepsze owoce z Kostaryki. Warto korzystać z tej możliwości i jeść je jak najczęściej. Wbrew pozorom zawierają nie tylko sam cukier – zawarte w nich prozdrowotne związki zaskakują swoimi właściwościami. Zobacz, przy jakich dolegliwościach i chorobach pomocne jest jedzenie ananasów.

Spis treści

Gdzie rosną ananasy?

Ananas jadalny, inaczej właściwy lub czubaty (Ananas comosus) to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Uprawiany jest jednak również w klimacie subtropikalnym w wielu innych miejscach na świecie, również na Hawajach, Filipinach, w Indonezji, Wietnamie, Indiach, Tajlandii czy Chinach, ale także w Nigerii. Do Europy trafił dość dawno, bo w siedemnastym wieku.

Rozkrojony ananas na desce
To najlepszy czas na ananasy, dlatego warto jeść je jak najczęściej – z korzyścią dla zdrowia. Zobacz, przy jakich problemach pomaga ten owoc. Oleksii Polishchuk/Getty Images

W Polsce jemy importowane okazy m.in. z Kostaryki, która należy do Ameryki Środkowej. Sezon na nie przypada na listopad i właśnie wtedy możemy jeść najlepsze owoce po najniższych cenach.

W naszej galerii wyjaśniamy, dlaczego to jeden z najlepszych owoców na zimę. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne przynosi regularne jedzenie ananasa.

Co jest w ananasie?

Ananas ma nietypową budowę – jest złożony z wielu owoców jagodowych, które łączy wspólna oś. To właśnie ten włóknisty rdzeń, który znajduje się w centrum owocostanu. Przypomina on szyszkę z pióropuszem liści i kryje w środku biały lub żółty miąższ, który jest pełen soku i aromatu. Jest tylko lekko kwaskowaty, co wynika z zawartości kwasów organicznych, głównie cytrynowego.

Zobacz też: Ananas to owoc na problemy oddechowe

Ananasa wyróżnia słodycz soku, związana ze sporą zawartością cukrów prostych – w porcji 100 g miąższu jest ich ok. 13,5 g, a porcja taka zapewnia 54 kcal i 1,4 g błonnika oraz poniżej pół grama tłuszczu oraz białka. Charakter tego ostatniego mają enzymy proteolityczne zawarte w ananasie nazywane bromelainą (bromeliną), które stanowią mieszankę związków rozkładających białka. To właśnie z jej obecnością związane jest większość dobroczynnych działań tego owocu na organizm.

W ananasie jest sporo potasu (220 mg/100 g), 17 mg wapnia, 0,3 mg żelaza, 15 mg magnezu i 15 mg witaminy C, a także beta-karoten, witamina E, B1, B2.

Ile można zjeść ananasa dziennie?

Ananasa można jeść codziennie, ale podawane nieraz porcje (np. cały owoc) są zdecydowanie za duże. Nie jest on jedynym źródłem cukrów w diecie i za duże porcje mogą sprawić, że będziemy dostarczać je sobie w nadmiarze. Zbyt pokaźna dawka może też doprowadzić do podrażnienia jamy ustnej czy refluksu.

Choć waga owocu sięga nawet 2,5-3,5 kg, choć jest też odmiana zapewniająca dziesięciokilogramowe owocostany. W Polsce często dostępne są sztuki znacznie mniejsze, nawet poniżej kilograma. Duży owoc, mieszczący się z trudem na 2 dłoniach, waży ok. 1,4 kg.

Należy pamiętać przy tym, że przy obieraniu odpada nawet połowa jego masy, bo okrawamy kolejno: skórę, spód, pióropusz i twardy rdzeń. Duża szklanka świeżego miąższu waży ok. 165 g, a plaster – ok. 80 g.

Polecana dzienna porcja ananasa to ok. szklanki, a w przypadku zaburzeń metabolicznych, np. insulinooporności czy otyłości, należy zredukować ją do 1/2 szkl. Nawet w tej dawce jedzenie tego owocu przynosi korzyści zdrowotne. Zobacz, jakie są jego właściwości.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dlaczego warto jeść ananasa? Te właściwości owocu cię zaskoczą. Jest nie tylko pyszny, ale też pomaga przy różnych problemach zdrowotnych - Strona Zdrowia

Wróć na krosno.naszemiasto.pl Nasze Miasto