Była to już 10. edycja imprezy, która jak zwykle cieszyła się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, bo pierogi można przyrządzać na wiele sposobów, eksperymentować ze smakami i każdy znajdzie taki, który mu odpowiada.
Wygrały pierogi z dodatkiem chrzanu
Degustatorzy konkursu przyznali najwięcej punktów – a tym samym Certyfikat Najsmaczniejszych Pierogów – pierogom z ziemniakami, boczkiem i chrzanem. Przygotowała je ekipa z Restauracji Ballada w Iwoniczu-Zdroju.
II miejsce otrzymały pierogi z kaszą gryczaną i mięsem, autorstwa pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylanach. Trzecie miejsce przypadło pierogom chłopskim z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem, według przepisu gospodyń z KGW w Iwoniczu.
Smakosze docenili także pierogi pieczone z czosnkiem, serwowane przez panie z KGW w Bałuciance. KGW z Milczy przygotowało pyszne pierogi z tartymi ziemniakami.
Wszystkie kulinarne ekipy, które zdecydowały się poddać swoje wyroby pod osąd festiwalowego jury, otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody.
- Jak co roku pierogi cieszyły się ogromnym popytem, bardzo smakowały i szybko się rozeszły - podsumowuje Dorota Świstak, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Iwoniczu-Zdroju, który był organizatorem kulinarnego festiwalu, przy współpracy ze Stowarzyszeniem Ludzi Aktywnych Ares z Lubatowej.
Podczas imprezy można było degustować nie tylko pierogi, ale też inne domowe smakołyki, na przykład ciasta. Zobaczcie zdjęcia.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?