Była to już 10. edycja imprezy, która jak zwykle cieszyła się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, bo pierogi można przyrządzać na wiele sposobów, eksperymentować ze smakami i każdy znajdzie taki, który mu odpowiada.
Wygrały pierogi z dodatkiem chrzanu
Degustatorzy konkursu przyznali najwięcej punktów – a tym samym Certyfikat Najsmaczniejszych Pierogów – pierogom z ziemniakami, boczkiem i chrzanem. Przygotowała je ekipa z Restauracji Ballada w Iwoniczu-Zdroju.
II miejsce otrzymały pierogi z kaszą gryczaną i mięsem, autorstwa pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylanach. Trzecie miejsce przypadło pierogom chłopskim z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem, według przepisu gospodyń z KGW w Iwoniczu.
Smakosze docenili także pierogi pieczone z czosnkiem, serwowane przez panie z KGW w Bałuciance. KGW z Milczy przygotowało pyszne pierogi z tartymi ziemniakami.