Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Szok! Wandale zniszczyli część ogrodzenia cmentarza żydowskiego [ZDJĘCIA]

Szok! Wandale zniszczyli część ogrodzenia cmentarza żydowskiego [ZDJĘCIA]

Wypadek na drodze S6 koło Koszalina. Dachowanie auta [ZDJĘCIA]

Wypadek na drodze S6 koło Koszalina. Dachowanie auta [ZDJĘCIA]

Polecamy

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Jak się zmieniła nasza granica z Ukrainą

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Jak się zmieniła nasza granica z Ukrainą

Zbliżają się finały wojewódzkie Pucharu Tymbarku! Czekamy na emocje w Stalowej Woli!

Zbliżają się finały wojewódzkie Pucharu Tymbarku! Czekamy na emocje w Stalowej Woli!

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów