Centrum Edukacji Przyrodniczej powstało w Pietruszej Woli, w sercu Czarnorzecko-Strzyżowskiego Parku Krajobrazowego [ZDJĘCIA]

Ewa Gorczyca
Ewa Gorczyca
Udostępnij:
Budynek Domu Ludowego z lat 70. został gruntowanie zmodernizowany, przebudowany i powiększony. Obiekt atrakcyjnie położony, otoczony lasami i wzgórzami parku krajobrazowego, zyskał też nowe funkcje. Będzie służył mieszkańcom i gościom. We wtorek (26 października) odbyło się jego uroczyste otwarcie.

- Udało się nam stworzyć miejsce dla różnych pokoleń i różnych grup - mówi Sławomir Stefański, wójt gminy Wojaszówka.

Realizacja przedsięwzięcia kosztowała ponad 3,8 mln zł. Gminie udało się pozyskać ok. 800 tys. dofinansowania. Projekt realizowano w partnerstwie samorządu z Regionalną Dyrekcją Ochrony Środowiska w Rzeszowie.

W budynku siedzibę miały wcześniej KGW i OSP. Dzięki dobudowie nowej części powstał nowoczesny obiekt o powierzchni ponad 310 metrów kwadratowych, który będzie służył dodatkowo rożnym celom, które łączy hasło „ekologia”.

Stworzona została baza umożliwiająca korzystanie z edukacji ekologicznej wielu osób w tym samym czasie, z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi multimedialnych i specjalistycznych pomocy naukowych.

Głównymi pomieszczeniami są sala konferencyjna oraz sala ekspozycyjna, gdzie można m.in. podziwiać dekoracje roślinne i zwierzęce, a także spróbować swoich sił przy rozwiązywaniu łamigłówek przyrodniczych.

Budynek jest samowystarczalny pod względem energetycznym.

- Zainstalowanych zostało kilka instalacji, bazujących na odnawialnych źródłach energii; fotowoltaikę, turbiny wiatrowe, system solarny oraz gruntowa pompa ciepła. Zastosowanie takich rozwiązań, oprócz oszczędności, ma pobudzać wyobraźnię i inspirować do podejmowania energetyczno-ekologicznych inicjatyw i przedsięwzięć - zaznacza wójt Stefański.

W Centrum Edukacji Przyrodniczej znalazło się też miejsce dla przedszkola ekologicznego. Dzieci mają zapewnione optymalne warunki do rozwoju, a przy okazji uczą się szacunku do przyrody i dostrzegania walorów środowiska naturalnego.

- Wcześniej przedszkole miało swoją siedzibę w ponad 100-letnim drewnianym budynku dawnej szkoły. Tu niegdyś uczyli się m.in. Zamieszańcy czyli Rusini oraz Łemkowie, którzy wraz z innymi mieszkańcami Pietruszej Woli i Rzepnika po zakończeniu II wojny zostali wysiedleni podczas "Akcji Wisła" – opowiada wójt.

Na poddaszu (ta część jest jeszcze wstanie surowym, będzie realizowana w II etapie) zaplanowano pokoje noclegowe z aneksem kuchennym i salę wykładowo-wystawową.

- Umożliwi to poznanie walorów przyrodniczych i kulturowych naszego regionu, także przez turystów z innych części Polski np. poprzez organizacje „zielonych szkół” - dodaje wójt Stefański.

Nowe obostrzenia od 15 grudnia!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie