- W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów światowego konkursu World Class z poprzednich lat - opowiada Katarzyna Kielar. - W sumie w warsztatach udział wzięło tysiąc barmanów z całej Polski.
Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu, jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class w Meksyku poznamy pod koniec maja.
- World Class Competition od 2009 roku kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej - mówi Katarzyna Kielar. - Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, również ze stolicy.
W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.
Karol Jarosz w konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy. Ma 26 lat, od siedmiu pracuje za barem. Pochodzi z Brzozowa, pracuje w barze Hotelu Nafta w Krośnie. Barmaństwo to jego zawód i hobby. Ukończył technikum o tym profilu oraz kilka kursów i już w trakcie nauki szlifował umiejętności, uczestnicząc w zawodach barmanów.
W półfinale World Class Competition oprócz Karola Jarosza znalazła się jeszcze trójka barmanów pochodzących z Podkarpacia, ale obecnie pracująca w krakowskich lokalach: Krzysztof Kalita z Dębicy oraz Sara Kowalczyk i Patryk Orzechowicz z Jasła.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?