MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Po świętach robię zapiekankę z resztek wędlin. Poznaj sposób na oszczędny obiad. Dokładka gwarantowana

Redakcja
Domowa zapiekanka z resztkami wędlin znakomicie smakuje zrobiona z kawałkami szynki.
Domowa zapiekanka z resztkami wędlin znakomicie smakuje zrobiona z kawałkami szynki. Getty Images/ Mariha-kitchen/zdjęcie ilustracyjne
Najczęściej po świętach w lodówce zostaje niedojedzone kawałki wędlin, kiełbasy lub pasztetu. Właśnie wtedy przygotowuję szybką zapiekankę z makaronem. Do zapiekanek makaronowych można dodawać starty żółty ser i resztki pokrojonych warzyw. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z resztkami poświątecznych wędlin.

W skrócie

Najważniejsze w przygotowaniu zapiekanki z resztek wędlin jest korzystanie z mięsa, które nadal nadaje się do spożycia. Nie jest zepsute, wciąż dobrze wygląda i pachnie. To danie w szczególności służy użyciu pojedynczych kawałków mięsa, z którym najczęściej nie wiadomo, co zrobić. Jeśli szynka obeschnie, można namoczyć ją we wrzątku, aby nabrała odpowiedniej tekstury. Poznaj przepis na prostą i sycącą zapiekankę makaronową idealną na poświąteczny obiad.

Zapiekanka z resztek wędlin – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne, kokardek lub świderków,
  • 200 g resztek wędlin (wieprzowej, drobiowej, wołowej),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 18 lub 12 procent,
  • 100 g sera gouda,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.

Opcjonalnie:

  • 20 g startego sera na wierzch,
  • 10 g posiekanego szczypiorku,
  • 10 g posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić zapiekankę z resztek wędlin?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotowałam makaron z łyżeczką soli na sposób al dente.
  2. Ugotowany makaron odcedziłam.
  3. Resztki wędlin, cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę.
  4. Jajka rozbiłam do szklanej miski, dolałam śmietankę, doprawiłam solą, pieprzem, obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, ziołami i startym serem.
  5. Dodałam pokrojoną wędlinę z warzywami i wymieszałam.
  6. Ugotowany makaron połączyłam z masą jajeczno-śmietankową.
  7. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, obsypałam bułką tartą i przełożyłam do niej makaron.
  8. Makaron wyrównałam w naczyniu żaroodpornym i piekłam w 180° Celsjusza przez 25-30 minut do momentu zarumienienia.
  9. Przed końcem pieczenia zapiekankę z resztkami wędlin można posypać dodatkową porcją startego sera.
  10. Przed podaniem zapiekankę można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Po świętach robię zapiekankę z resztek wędlin. Poznaj sposób na oszczędny obiad. Dokładka gwarantowana - Strona Kuchni

Wróć na krosno.naszemiasto.pl Nasze Miasto