Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Te restauracje zachwyciły ekspertów prestiżowego przewodnika kulinarnego Gault& Millau

Tomasz
Paweł Dobrzański, szef restauracji „Posmakuj” (stworzył je razem z Michałem Kociubą) w branży jest od kilkuanstu lat
Paweł Dobrzański, szef restauracji „Posmakuj” (stworzył je razem z Michałem Kociubą) w branży jest od kilkuanstu lat Tomasz Jefimow
Posmakuj w Krośnie, Chata Wędrowca w Wetlinie i Magnolia w Dworze Kombornia – to trzy restauracje z Podkarpacia, które znalazły się w pierwszej polskiej edycji przewodnika Gault & Millau.

Po raz pierwszy ukazała się polska edycja prestiżowego przewodnika, który od 50 lat wyznacza trendy na francuskim rynku kulinarnym. Publikacja prezentuje najlepsze restauracje, wyjątkowe hotele i regionalne specjały widziane okiem niezależnych ekspertów. Inspektorzy Gault&Millau odwiedzili ponad 600 restauracji z całej Polski.

Eksperci pojawiali się anonimowo

- Kulinarni inspektorzy nie mogą się ujawniać. Tylko taka formuła umożliwia przeprowadzenie rzetelnego i obiektywnego testu - tłumaczy Katarzyna Hamela, menedżerka Dworu Kombornia. - Wyposażeni w profesjonalną metodologię degustacji testowali, smakowali i drobiazgowo weryfikowali, by wyłonić te, które teraz polecają w pierwszej w Polsce edycji przewodnika. Znalazło się w nim 246 restauracji i 93 hotele – w tym cztery obiekty na Podkarpaciu.

Wśród szefów kuchni, zaproszonych na uroczystą galę, był Paweł Dobrzański z Krosna, współwłaściciel restauracji „Posmakuj”. - System oceniania polega na symbolu czap kucharskich. Inspektorzy mogą przyznać od 1 do 20 punktów. Miejsca, które uzyskały powyżej 10 punktów, są opisywane w przewodniku - opowiada Małgorzata Smerecka, menedżerka restauracji „Posmakuj”. - Jesteśmy bardzo dumni z czapki przyznanej przed ekspertów Gault et Millau. Redaktorem naczelnym polskiej edycji była Justyna Adamczyk, koneserka smaków i kuchni świata, która duży nacik kładzie na na kwestie slow food, produktów naturalnych, ekologicznych i regionalnych. To jest właśnie to, do czego my próbujemy przekonać klientów. Kiedy tworzliśmu „Posmakuj” mówiono nam, zebyśmy nie szli pod prąd, serwowali to co wszyscy. My jednak chcemy robić to, co kochamy. Cieszymy się, że to zostało docenione i możemy to kontynuować.

Zioła z ogródka, produkty od lokalnych wytworców

Kucharze w restauracji „Posmakuj” korzystają z dwóch domowych ogródków z ziołami i warzywami. - Stawiamy na sezonowość i lokalne produkty. Teraz mamy w menu np. marynowane pstrągi z Sieniawy. Inspektorzy zauważyli też nasze „pęczotto” przygotowane na piwie z bieszczadzkiej wytwórni Ursa Maior - dodaje Smerecka.

Ekspertom w menu „Posmakuj” posmakowała też porzadnie zrobiona domowa pizza i beza z kremem mascarpone. Poodbało się samo miejsce, w ktorym „dobry produkt spotyka się z kulinarną pasją i za uczciwe pieniądze można dobrze zjeść”. Przyznali restauracji 12,5 pkt.

Na kulinarną czapkę zasłużyła też (z taką samą punktacją) Chata Wędrowca w Wetlinie - miejsce stworzone przez Ewę i Roberta Żechowskich, połączenie karczmy i pijalni piwa. Ocenili restaurację jako „regionalną i swobodną”. Docenili bogactwo naleśników (w tym pyszny naleśnik gigant z jagodami), jagnięcinę i pieczonego pstrąga.

Połączenie tradycji z nowoczesnością

Trzecia z uwzględnionych w przewodniku restauracji to Magnolia w Dworze Kombornia koło Krosna, zaliczona do kategorii międzynarodowych, eleganckich. Eksperci polecają tu tradycyjne dania ( np. schabowy z kapustą) i oryginalne desery, np. czekolady ChocoWine.

Sam Dwór Kombornia znalazł się też wśród 93 polecanych polskich hoteli, jako jedyny na Podkarpaciu. - Hotele opisywane w przewodniku to te, które zrobiły na inspektorach największe wrażenie - opowiada Katarzyna Hamela. - Jak mówią sami autorzy przewodnika zależy im na promowaniu oryginalnych miejsc noclegowych tworzonych przy zachowaniu najwyższej jakości. Dlatego kryterium doboru był nie tylko luksus lecz pasja, spójność i pietyzm, zarówno w przygotowaniu miejsca jak i podejściu do klientów.

emisja bez ograniczeń wiekowychnarkotyki
Wideo

Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krosno.naszemiasto.pl Nasze Miasto